Dowiedz się, jak i kiedy zbierać banany

Dowiedz się, jak i kiedy zbierać banany

13 sierpnia 2021 Wyłączono przez Przybyła

Banany są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Jeśli masz wystarczająco dużo szczęścia, aby mieć własne drzewo bananowe, prawdopodobnie zastanawiasz się, kiedy zbierać banany. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zbierać banany.

Zbiór bananów z drzew

Bananowce nie są właściwie drzewami, lecz dużymi roślinami zielnymi o bujnych, soczystych łodygach, które wyrastają z mięsistej bulwy. Wokół głównej rośliny nieustannie wyrastają przyssawki, a najstarsza z nich zastępuje główną roślinę w miarę jej owocowania i obumierania. Gładkie, podłużne, eliptyczne, mięsiste liście łodygi rozwijają się w spirali.

Z centrum na końcu łodygi wyrasta końcowy kłos, czyli kwiatostan. Gdy się otworzy, ukazują się grona białych kwiatów. Kwiaty żeńskie są osadzone w dolnych 5-15 rzędach, a męskie w górnych.

Gdy młode owoce, technicznie nazywane jagodami, rozwijają się, tworzą smukłe zielone palce, z których wyrasta “dłoń” banana, opadająca pod wpływem ciężaru aż do momentu, gdy kiść jest odwrócona do góry.

Kiedy zbierać banany?

Wielkość owoców różni się w zależności od odmiany banana, więc nie zawsze jest to dobry wskaźnik przy zbiorze bananów. Ogólnie rzecz biorąc, zbiory bananów można rozpocząć, gdy owoce na górnej części łodygi zmieniają kolor z ciemnozielonego na jasnozielonkawożółty, a owoce są dorodne. Łodygi bananowca potrzebują 75-80 dni od wytworzenia kwiatu do dojrzałego owocu.

Jak zbierać banany w domu?

Przed zebraniem bananów, szukaj “rąk” owoców, które są wypełnione bez wyraźnych kątów, są jasnozielone i z resztkami kwiatów, które można łatwo zetrzeć. Owoce są zazwyczaj dojrzałe w 75%, ale banany można kroić i używać na różnych etapach dojrzałości, a nawet zielone można kroić i gotować. Domowi hodowcy zazwyczaj zbierają owoce na 7-14 dni przed dojrzeniem na roślinie.

Po upewnieniu się, że nadszedł czas na zbiory z bananowca, należy ostrym nożem odciąć “ręce”. Jeśli chcesz, możesz pozostawić 15-23 cm łodygi na ręce, aby ułatwić jej przenoszenie, zwłaszcza jeśli jest to duża kiść.

Podczas zbioru bananowców możesz mieć jedną lub wiele rąk. Zwykle nie dojrzewają one jednocześnie, co wydłuża czas ich konsumpcji. Po zakończeniu zbiorów bananowce należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu – nie w lodówce, która może je uszkodzić.

Nie przykrywaj ich także plastikiem, ponieważ może to zatrzymać wydzielany przez nie etylen i przyspieszyć proces dojrzewania. Owoce naturalnie zżółkną i dojrzeją całkowicie same, a Ty będziesz mógł cieszyć się owocami swoich zbiorów z bananowca.