Jak i kiedy zbierać żurawinę?

Jak i kiedy zbierać żurawinę?

19 września 2021 Wyłączono przez Przybyła

Ze względu na wysokie stężenie witaminy C i właściwości przeciwutleniające, żurawina stała się dla niektórych prawie codziennością, a nie tylko zdegradowaną do corocznego stosowania w Święto Dziękczynienia. Ta popularność może skłaniać do rozważenia uprawy i zbiorów własnej żurawiny.

Kiedy zbierać żurawinę?

Wczesną wiosną zaczynają kwitnąć żurawinowe biegacze. Następnie kwiat jest zapylany i zaczyna się przekształcać w małą, woskową, zieloną jagodę, która dojrzewa przez całe lato. Pod koniec września jagody są już wystarczająco dojrzałe i rozpoczyna się zbieranie żurawiny. Istnieją dwie metody zbioru żurawiny: zbiór na sucho i zbiór na mokro.

Jak zbierać żurawinę?

Żurawina uprawiana komercyjnie znana jest jako żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon). W rzeczywistości są to zdrewniałe, wieloletnie pnącza, które mogą rozciągać się do 2 m. Kiedy nadchodzi wiosna, pnącza wysyłają z biegaczy wyprostowane pędy, które następnie produkują kwiaty, a jesienią żurawinę. Te komercyjnie uprawiane nisko rosnące odmiany żurawiny są uprawiane na torfowiskach, w ekosystemie bagiennym składającym się z mchu, kwaśnej wody, osadów torfu i materii powstałej na powierzchni wody. Torfowisko jest zbudowane z naprzemiennych warstw piasku, torfu, ciężkiej ziemi i gliny – stanowi specyficzne środowisko, do którego żurawina dobrze się przystosowuje. W praktyce, niektóre torfowiska żurawinowe mają ponad 150 lat!

Większość komercyjnych rolników stosuje metodę mokrego zbioru, ponieważ zbiera ona najwięcej jagód. Zbiory na mokro stanowią około 99 procent zbiorów, podczas gdy na sucho tylko około jednej trzeciej. Zbierane na mokro jagody muszą być poddane obróbce termicznej i przetworzone na sok lub sos. Jak więc wygląda zbieranie owoców na mokro? Żurawina unosi się na powierzchni; w jej wnętrzu znajdują się pęcherze powietrza, więc zalane bagna ułatwiają usuwanie owoców z winorośli. Bębny wodne mieszają wodę bagienną, która wzburza jagody z winorośli, powodując ich unoszenie się na powierzchni wody. Następnie plastikowe lub drewniane ” wysięgniki ” otaczają owoce dookoła. Potem są one podnoszone na ciężarówkę za pomocą przenośnika lub pompy , którą należy zabrać do czyszczenia i obróbki. W ten sposób zbierane jest ponad 90 procent wszystkich żurawin komercyjnych. Zbiór żurawin metodą suchą daje mniej owoców, ale o najwyższej jakości. Zbierane w sposób suchy żurawiny sprzedawane są w całości jako świeże owoce. Mechaniczne kosiarki, podobnie jak duże kosiarki do trawy, mają metalowe zęby do wyrywania żurawiny z pnącza, które następnie odkładane są do worków. Helikoptery transportują zebrane owoce do ciężarówek. W celu odróżnienia świeżych jagód od tych, które mają już za sobą okres dojrzewania, stosuje się separator z odbijającymi deskami. Najtwardsze, najświeższe jagody odbijają się lepiej od starych lub uszkodzonych owoców. Zanim wynaleziono maszyny wspomagające zbiór żurawin, do ręcznego zbierania jagód potrzebnych było 400-600 pracowników rolnych. Dziś do zbioru owoców na bagnach potrzeba tylko około 12-15 osób. Jeśli więc uprawiasz i zbierasz własne żurawiny, to albo je zalewasz (co może być trudne do wykonania), albo zbierasz je na sucho. Aby to zrobić, upewnij się, że na zewnątrz jest sucho. Dobre jagody do zbioru powinny być twarde w dotyku i mieć czerwony do ciemnego, karmazynowego koloru. Po zbiorze, można spróbować „testu sprężystości” na płaskiej powierzchni, aby upewnić się, że dojrzałe jagody są ładne i sprężyste.