Ocet ryżowy do sushi – co powinieneś wiedzieć?

Ocet ryżowy do sushi – co powinieneś wiedzieć?

29 października 2021 Wyłączono przez Przybyła

Sushi to azjatycka potrawa wyróżniająca się smakiem i sposobem prezentacji. Smak ten nadaje mieszanka różnych składników, a z pewnością jednym z nich jest ocet ryżowy do sushi, który jest powszechnie stosowany do przyprawiania ryżu używanego do przygotowania sushi. Ocet do sushi to ocet ryżowy, do którego dodano cukier i sól (a nawet niektóre wzmacniacze smaku), co nadaje ryżowi do sushi wyjątkowy i szczególny smak. W tym artykule powiemy Ci wszystko, co musisz wiedzieć o tym niezbędnym składniku.

Co to jest ocet ryżowy do sushi?

Jest to japoński składnik zwany również “komezo”, wytwarzany przez zmieszanie octu ryżowego, soli i cukru. Jest niezbędnym elementem przy doprawianiu i aromatyzowaniu ryżu do sushi. Bez niego efekt końcowy nie będzie taki, jakiego oczekujemy, a sushi będzie pozbawione charakterystycznego smaku. Składnik ten można łatwo znaleźć w sklepach internetowych. Należy pamiętać, że istnieje ocet ryżowy i ocet ryżowy do sushi, z których oba różnią się tym, że ten drugi ma w składzie sól i cukier.

Jak przygotować własny ten ocet do sushi?

Zrobienie własnego octu ryżowego do sushi jest bardzo proste. W rzeczywistości będziesz potrzebował tylko 3 składników, którymi są: ocet ryżowy, sól i cukier. Jeśli chodzi o przygotowanie, przede wszystkim należy wziąć pod uwagę ilość ryżu do sushi, którą chcemy przyprawić. Na każde 500 gramów ryżu zużywa się około 100 ml tego octu ryżowego.

Podczas przygotowywania 100 ml octu, 25 gramów cukru miesza się z 12,5 gramami soli i 62,5 ml octu ryżowego. Następnie dodaje się do 100 ml wody. Pamiętaj, że ta ilość wystarczy do przyprawienia 500 gramów ryżu. Jeśli chcesz przygotować więcej ryżu, musisz wykonać odpowiednie obliczenia, aby określić, ile octu ryżowego potrzebujesz do przygotowania.

Po przygotowaniu mieszanki octu do sushi, wystarczy dodać ją do ugotowanego ryżu sushi i dobrze wymieszać. Zaleca się dodawanie octu po trochu, ciągle mieszając. W ten sposób ocet zostanie równomiernie rozłożony i uzyskamy oczekiwany efekt.

Niektórzy profesjonalni szefowie kuchni zmieniają ilość tych składników w zależności od rodzaju ryby, z której przyrządzają sushi. Na przykład, jeśli używana jest surowa ryba, wielu kucharzy ekspertów zaleca dodanie mniejszej ilości cukru do mieszanki i zwiększenie ilości octu, ponieważ wzmocni to smak ryby. Ponadto, niektórzy szefowie kuchni dodają mirin do mieszanki octu, aby przygotować specjalne przepisy. Pomimo tych osobliwości, rzeczywistość jest taka, że nie trzeba być specjalistą, aby zrobić ten rodzaj octu ryżowego.

Gdzie kupić ocet ryżowy do sushi?

Jak wspomnieliśmy na początku tego artykułu, ocet ryżowy używany do sushi różni się od zwykłego octu ryżowego tym, że jest dostarczany w postaci już przyprawionej cukrem i solą. Ocet ten można łatwo znaleźć w każdym specjalistycznym sklepie z żywnością azjatycką, a nawet w niektórych supermarketach. Kupując ocet ryżowy do sushi należy zwrócić szczególną uwagę na etykietę na opakowaniu, ponieważ wiele osób często myli ten składnik z tradycyjnym octem ryżowym. Aby mieć pewność, że jest to ocet ryżowy do sushi, wystarczy zobaczyć, czy wśród jego składników jest cukier i sól.

Zobacz także: Na stronie https://goldsushi.pl/sushi-bielany/ znajdziesz najciekawsze zestawy sushi – dowiedz się więcej.